Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!)

Számos növény fény igényét is kigyűjtöttük és közzétettük oldalunkon a növények különböző növekedési szakaszaira vonatkozóan. Mi is kíváncsiak voltunk az értékek hitelességére illetve a növénytermesztés során alkalmazható különböző megvilágításokkal elérhető eredményekre.

(Fontos tudni, hogy nem vagyunk kertészek. Ezért kérünk minden hozzáértő olvasót, hogy ne nehezteljenek, ha a növények kapcsán kisebb hibákat vél felfedezni az ügyködésünk kapcsán. A cél a világítási rendszerek összevetése. Ezt a célt talán sikerül is elérnünk.)

4 héttel ez előtt belefogtunk egy chili paprika palánta nevelő kísérletébe. A kísérlet során három különböző megvilágítást használtunk a chili paprika palántákhoz.

  • Növénynevelő LED világítás (naponta 16 óra egyenletes megvilágítás)
  • Hibrid megvilágítás (természetes fény és szabályozott növénynevelő LED) (naponta 16 órás időtartamú hozzávilágítás, amennyiben a természetes fény nem, éri el a kívánt értéket.)
  • Természetes fény

A palánta nevelő kísérletünk alatt a Chili paprika palántázáshoz ideális páratartalom és hőmérsékleti körülményeket igyekeztünk biztosítani. A Páratartalmat 50-70% közötti értéken tudtuk tartani, a hőmérséklet pedig 22-26°C között ingadozott. A környezeti körülmények bár nem biztosították a tökéletes körülményeket ( Az egyes növény fajták esetében erről itt lehet bővebben olvasni) mindhárom megvilágítás esetében azonosnak tekinthetők. Így a megfigyelhető fejlődési eltérések forrása a megvilágítás különbözőségéből ered.

A következő chlili paprika fajtákat ültettük el:

A természetes fénnyel nevelt chili paprika palántáink:

bb-leds-600x503 Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!) Növények ledes nevelése

Itt látható, a paprikák szépen egészségesen nőnek és a természetes fény hatására. A magok 90%-a növénnyé sarjadt. A Habanero narancssárga mutatta a legrosszabb arányt (csupán 50%). A palánták 2-3 cm magasságot értek el. Többnyire 2 levelet bontottak. Néhány esetében megjelentek újabb levél hajtások is. A levelek színe világos árnyalatú zöld.

A Hibrid világítás (természetes és mesterséges fény) mellett nevelt palántáink:

hibrid-feny-600x503 Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!) Növények ledes nevelése

A magok 80-90%-a kelt ki. Ebben az esetben a Habanero narancssárga 100%-ban kikelt. A palánták 2-4 cm magasságot értek el. A palánták jelentős részénél már 4 levél fejlődött ki. A levelek színe sötétebb zöld mint a természetes magvilágítású palánták esetében. A növények növekedése határozottan gyorsabban történik, mint az első esetben. Úgy látszik, hogy az intenzívebb, és egyenletesebb megvilágítás hozzájárul a növényeknek gyorsabb fejlődéséhez.

A tisztán mesterséges (csak növénynevelő LED) megvilágításával termesztett chili palántáink:

mesterseges-600x503 Chili paprika palánta kísérlet. (Hogy ne csak áruljuk ki is próbáljuk!) Növények ledes nevelése

A magok 100%-a kikelt. Kivéve a Habanero narancssárga chili esetében. Azok teljes kudarcnak bizonyultak ebben az esetben. Jelenleg egyetlen gyengécske kis palánta nőtt ki. (elképzelhető, hogy a magokkal volt valamilyen probléma, bár a hibrid világítás alatti sarjadási arány ezt cáfolja. Ennek eldöntése további kísérletet igényel)

A többi fajta esetében azonban a növények 3-5 cm magasságot értek el. 4-8 dús, sötétzöld levelet is hoztak már. Ebben az esetben az látható, hogy az egyenletes és folyamatos növénynevelő LED világítás gyorsabban fejlődő, erősebb palántákat eredményezett.

Előzetesen azt feltételeztük, hogy a mesterséges fénnyel jobb eredményeket fogunk elérni, mint tisztán természetes megvilágítással.

Azonban úgy gondoltuk, hogy a hibrid rendszer és a mesterséges megvilágítás között nem lesz jelentős különbség. Azonban a jelen állapot azt mutatja, hogy az egyenletes mesterséges fény jobb eredményre vezet, mint a kora tavaszi napfény kiegészítve mesterséges fénnyel.

Ennek az az oka, hogy míg a mesterséges megvilágítás – 70% teljesítménnyel – közvetlenül a palánták fölött kb 10 cm magasságból érkezik, addig a hozzávilágítás – szabályozott , 100% maximum teljesítménnyel- ennél jóval magasabbról 40 cm biztosított. Ez sajnos elkerülhetetlen körülmény, mivel a közvetlenül a palánták fölé helyezett lámpa árnyékolná a természetes fényt.

Az már most látható, hogy a fényszegény időszakban azonos megvilágítás biztosítása hibrid rendszer esetén csak lényegesen nagyobb világítótest rendelkezésre állásával biztosítható. Ez azonban további megfontolást igényel, mivel a nap fényes időszakokban ez a többlet kihasználatlan lenne.

A közeljövőben még folytatjuk a kísérlet eredményeit bemutatását.

Ha velünk tartanának, akkor kövessenek be minket Facebook oldalunkon vagy Instagram oldalunkon ahol hétről hétre látható a változás.